Oddział wielozawodowy
Cykl kształcenia w klasie wielozawodowej (na podbudowie gimnazjum) trwa 2 lub 3 lata (w zależności od zawodu). Uczniowie zgodnie ze swoimi zainteresowaniami wybierają zawód i samodzielnie poszukują praktyki u wybranego pracodawcy. Uczniowie zdobywają w szkole wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących. Wiedzę z zakresu zawodu zdobywają na miesięcznych kursach zawodowych organizowanych w każdym roku szkolnym przez ośrodki dokształcania zawodowego.
Przez cały okres nauki zdobywają doświadczenie zawodowe podczas praktyk u wybranego przez siebie pracodawcy. Nauka zawodu młodocianych pracowników organizowana jest przez pracodawcę, który zawarł z nim umowę o pracę w celu przygotowania do zawodu. Z tego tytułu młodociani pracownicy mają pewne prawa i objęci są kodeksem pracy.
Okres nauki wlicza im się do stażu pracy, a za praktykę mogą otrzymywać wynagrodzenie. Po zakończeniu nauki uczniowie zdają egzamin zawodowy.
Aktualnie nasi uczniowie kształcą się w następujących zawodach:
Fryzjer
Kod zawodu 514101
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie fryzjer powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych włosów;
- wykonywania zabiegów chemicznych włosów;
- wykonywania strzyżenia włosów;
- wykonywania stylizacji fryzur.
KWALIFIKACJE
- A.19. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie fryzjer po potwierdzeniu kwalifikacji A.19. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik usług fryzjerskich po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji A.23. Projektowanie fryzur oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Sprzedawca
Kod zawodu 522301
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie sprzedawca powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przyjmowanie i przygotowanie towarów do sprzedaży;
- eksponowanie towarów;
- marketingu;
- wykonywanie czynności rachunkowo-kasowych;
- prowadzenie dokumentacji związanej z obrotem towarów;
- prowadzenie działalności gospodarczej.
KWALIFIKACJE
- A.18. Prowadzenie sprzedaży
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie sprzedawca po potwierdzeniu kwalifikacji A.18. może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik handlowiec po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji A.22. Prowadzenie działalności handlowej lub w zawodzie technik księgarstwa po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji A.21. Prowadzenie działalności informacyjno-bibliograficznej oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Kucharz
Kod zawodu 512001
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywania żywności;
- sporządzania potraw i napojów;
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
KWALIFIKACJE
- T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Piekarz
Kod zawodu 751204
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
- sporządzania półproduktów piekarskich;
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
- przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
KWALIFIKACJE
- T.3. Produkcja wyrobów piekarskich
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz po potwierdzeniu kwalifikacji T.3. Produkcja wyrobów piekarskich może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Cukiernik
Kod zawodu 751201
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
- sporządzania półproduktów cukierniczych;
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
- dekorowania wyrobów cukierniczych.
KWALIFIKACJE
- T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Mechanik pojazdów samochodowych
Kod zawodu 723103
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- użytkowania pojazdów samochodowych;
- diagnozowania pojazdów samochodowych;
- naprawiania pojazdów samochodowych.
KWALIFIKACJE
- M.18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych po potwierdzeniu kwalifikacji
M.18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie elektromechanik pojazdów samochodowych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji M.12. Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych lub w zawodzie technik pojazdów samochodowych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji M.12. Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych i M.42. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Ale Ty możesz wybrać inny interesujący Cię zawód.