Szkoła Branżowa I stopnia - Oddział Wielozawodowy
RekrutacjaOddział Wielozawodowy
Cykl kształcenia w klasie wielozawodowej trwa 3 lata. Uczniowie zgodnie ze swoimi zainteresowaniami wybierają zawód i samodzielnie poszukują praktyki u wybranego pracodawcy. Uczniowie zdobywają w szkole wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących. Wiedzę z zakresu zawodu zdobywają na miesięcznych kursach zawodowych organizowanych w każdym roku szkolnym przez ośrodki dokształcania zawodowego.
Przez cały okres nauki zdobywają doświadczenie zawodowe podczas praktyk u wybranego przez siebie pracodawcy. Nauka zawodu młodocianych pracowników organizowana jest przez pracodawcę, który zawarł z nim umowę o pracę w celu przygotowania do zawodu. Z tego tytułu młodociani pracownicy mają pewne prawa i objęci są kodeksem pracy.
Okres nauki wlicza im się do stażu pracy, a za praktykę mogą otrzymywać wynagrodzenie. Po zakończeniu nauki uczniowie zdają egzamin zawodowy.
Fryzjer
Aktualnie nasi uczniowie kształcą się w następujących zawodach:
Kod zawodu 514101
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie fryzjer powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych włosów
- wykonywania zabiegów chemicznych włosów
- wykonywania strzyżenia włosów
- wykonywania stylizacji fryzur
KWALIFIKACJE
A.19. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie fryzjer po potwierdzeniu kwalifikacji A.19. Wykonywanie zabiegów fryzjerskich może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik usług fryzjerskich po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji A.23. Projektowanie fryzur oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Sprzedawca
Kod zawodu 522301
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie sprzedawca powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przyjmowanie i przygotowanie towarów do sprzedaży
- eksponowanie towarów
- marketingu
- wykonywanie czynności rachunkowo-kasowych
- prowadzenie dokumentacji związanej z obrotem towarów
- prowadzenie działalności gospodarczej.KWALIFIKACJE
A.18. Prowadzenie sprzedaży
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie sprzedawca po potwierdzeniu kwalifikacji A.18. może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik handlowiec po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji A.22. Prowadzenie działalności handlowej lub w zawodzie technik księgarstwa po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji A.21. Prowadzenie działalności informacyjno-bibliograficznej oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Kucharz
Kod zawodu 512001
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywania żywności;
- sporządzania potraw i napojów;
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
KWALIFIKACJE
- T.6. Sporządzanie potraw i napojów
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Piekarz
Kod zawodu 751204
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
- sporządzania półproduktów piekarskich;
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
- przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
KWALIFIKACJE
- T.3. Produkcja wyrobów piekarskich
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz po potwierdzeniu kwalifikacji T.3. Produkcja wyrobów piekarskich może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Cukiernik
Kod zawodu 751201
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
- sporządzania półproduktów cukierniczych;
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
- dekorowania wyrobów cukierniczych.
KWALIFIKACJE
- T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Mechanik pojazdów samochodowych
Kod zawodu 723103
PROFIL ABSOLWENTA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- użytkowania pojazdów samochodowych;
- diagnozowania pojazdów samochodowych;
- naprawiania pojazdów samochodowych.
KWALIFIKACJE
- M.18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie mechanik pojazdów samochodowych po potwierdzeniu kwalifikacji
M.18. Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie elektromechanik pojazdów samochodowych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji M.12. Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych lub w zawodzie technik pojazdów samochodowych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji M.12. Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych i M.42. Organizacja i prowadzenie procesu obsługi pojazdów samochodowych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.
Szkoła Branżowa I stopnia - Oddział Wielozawodowy
Kompetencje:
Kwalifikacje zdawane przez uczniów w poszczególnych zawodach:
Nazwa zawodu: Stolarz
Symbol cyfrowy zawodu: 752205
Nazwa kwalifikacji: DRM.04. Wytwarzanie wyrobów z drewna i materiałów drewnopochodnych
Nazwa zawodu: Mechanik pojazdów samochodowych
Symbol cyfrowy zawodu: 723103
Nazwa kwalifikacji: MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych
Nazwa zawodu: Kucharz
Symbol cyfrowy zawodu: 512001
Nazwa kwalifikacji: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Nazwa zawodu: Sprzedawca
Symbol cyfrowy zawodu: 522301
Nazwa kwalifikacji: HAN.01. Prowadzenie sprzedaży
Nazwa zawodu: Fryzjer
Symbol cyfrowy zawodu: 514101
Nazwa kwalifikacji: FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich
Praktyki zawodowe odbywają się w zakładach pracy(salon fryzjerski, sklep, stolarnia, zakłady gastronomiczne, zakład mechaniczny).
Możliwości zatrudnienia:
- lokalne zakłady partnerskie
- zakłady przemysłowe
- zakłady usługowe
- rynek pracy – lokalny, krajowy i UE
- własna działalność gospodarcza
Umiejętności/Kompetencje miękkie:
Uczeń uczy się w zakładzie pracy wiedzy i umiejętności przewidzianych programem nauczania dla danego zawodu.
Uczeń, który odbywa praktyczną naukę zawodu w zakładzie pracy prowadzi dzienniczek praktyk, w którym odnotowuje wszystkie czynności wykonywane każdego dnia. Poziom opanowania przez ucznia wiedzy i umiejętności określonych programem praktyki zawodowej / zajęć praktycznych ocenia się w stopniach szkolnych.
Uczeń uczący się u pracodawcy posiada status młodocianego pracownika co oznacza, że pobiera wynagrodzenie. Nieobecności na praktyce usprawiedliwia zwolnieniami L4.
Po odbyciu kursu zawodowego uczeń otrzymuje świadectwo z ocenami, które są wpisywane do arkuszy ocen .
To co najważniejsze:
Klasa branżowa I stopnia – oddział wielozawodowy kształci m. in. w zawodach: fryzjer, kucharz, stolarz, sprzdawca, mechanik samochodowy, cukiernik, piekarz, florysta.
Uczeń szkoły branżowej realizuje obowiązek nauki w dwojaki sposób: odbywa praktyczną naukę zawodu u pracodawcy oraz uczy się przedmiotów ogólnokształcących w szkole.
W czasie nauki szkolnej uczeń bierze udział w zajęciach z przedmiotów ogólnokształcących. Natomiast wiedzę praktyczną zdobywa na praktyce zawodowej. Wzbogaca też swój warsztat pracy uczestnicząc w miesięcznym kursie zawodowym w Centrum Kształcenia Ustawicznego.
Rekrutacja
Jak mogę dołączyć do tego kierunku?
Kierunek otwarty jest dla każdego, kto wykazuje się odpowiednimi predyspozycjami.
Zadzwoń i dowiedz się więcej
(015) 836-20-87
zadaj pytanie przez email
01.
Wypełnij formularz rekrutacyjny
02.
Przygotuj się do egzaminu
03.
Oczekuj na wyniki
uczniów
pedagogów
kierunków
Lat kształcenia
Kontakt
Zespół Szkół w Gorzycach im. Por. Józefa Sarny
39-432 Gorzyce,
ul. Żwirki i Wigury 2
Telefon: (15) 836-20-87
Email: zsgorzyce@wp.pl